Kamera rendszerek tevezése és telepítése

Biztonsági kamera vagy IP kamera?

Nos, nem azonos a kettő fogalom, hiszen amíg a biztonsági kamera nevéből adódóan biztonsági feladatokat ellátó kamera típust jelent, addig az IP kamera ennek a kamera típusnak egy szelete csupán, méghozzá a legújabb szelete.

Az IP kamerák lényegében abban térnek el leginkább a köznyelvben elterjedt biztonsági- és ipari kameráktól, hogy jóval több szolgáltatást kínálnak, mint a korábbi technológiát felhasználó társai.

Az IP kamerát tekinthetjük egy mini számítógépnek is, amelynek feladata a megfigyelés, de ezt analóg társaitól mereven elzárkózva egészen újszerűen teszi. Az IP kamerában ugyanúgy van objektív, érzékelő, mint az analóg kamerákban, azonban teljesen önállóan képes ellátni feladatát.

Az IP kamerát egy LAN vagy WiFi hálózatba kötve önállóan is használhatjuk más rendszerektől eltérően. Nincs szükségünk video szerverre, nincs szükségünk monitorra, televízióra, stb. Az IP kamera rendelkezik saját honlappal, amely az ún. saját "webszerver"-én fut. Erre a honlapra tud a kamera használója bejelentkezni és ezen a honlapon keresztül tudja használatba venni kameráját, itt láthatja az aktuális kamera által közvetített élőkép adást, azaz az ún. "videostream adatfolyamot" és itt tudja mozgatni a kamerát a távolból is, természetesen ha ezt a kamera fizikai kialakítása lehetővé teszi.

Mivel a kamera saját honlappal rendelkezik, ezért az internetre csatlakoztatva a kamera képes a felhasználó számára fizikai helytől függetlenül is élőképet biztosítani. Pl. egy Sopronban elhelyezett kamera élőképét akár nyaralás közben is nézni lehet Bánkútról két síelés között internet böngészővel. Természetesen ez a fajta élő adás nézés nincs helyhez kötve, hiszen akár az ausztriai vagy brazíliai nyaralás közben is lehetőségünk van ugyanezt megtenni.

Ahhoz, hogy mindezt megtehessük, szükségünk van egy IP kamera + internet párosra a kamera oldalán és egy saját internetre kötött számítógépre a megtekintéshez. Alapjaiban kész is a recept a távoli megfigyelés használatba vételéhez.


Röviden összefoglalva mire is van szükségünk egy IP kamera alapú megfigyelés kialakításához?

- IP kamerára, hálózati képrögzítőre, Ethernet kábelre és pár egyéb szerelési anyagra,

- okos telefonra vagy számítógépre a megtekintéshez

- internetre a távoli megfigyeléshez és visszajátszáshoz


Iratkozz fel te is hírlevelünkre!
Iratkozz fel Te is hírlevelünkre és értesülj első kézből legújabb csomag ajánlatainkról, kedvezményeinkről, szolgáltatásainkról és híreinkről.